Забраниха излизането в много градове в Турция

70

Забрана за излизане ще действа през уикенда в най-големите турски градове
На всеки 50 000 души ще действа по една бензиностанция.

В Турция влезе в сила забрана гражданите да излизат по улиците на 30-те най-големи града и град Зонгулдак. Ограничението, въведено от турското вътрешно министерство, ще важи до полунощ в понеделник. Изключения се предвиждат само за хората, чиято дейност поддържа функционирането на обществото.

От действието на забраната ще бъдат изключени служителите в силите за сигурност, противопожарните и медицинските екипи, работещите във фурни, аптеки, определени бензиностанции, сферата на доставките, предаде БНР.

Ограничението няма да важи и за заетите в някои промишлени производства, при земеделски продукти, които могат да се развалят и критичната инфраструктура като телекомуникации, енерго- и водоснабдяване.

На всеки 50 000 души ще действа по една бензиностанция, ще бъде отворен и съответният брой ветеринарни клиники и приюти за животни

Медиите съобщиха за решението на вътрешното министерство два часа преди полунощ и това предизвика масов наплив към все още отворените пекарни и магазини в градовете, засегнати от мярката. Образуваха се дълги опашки и задръствания.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу призова за спокойствие и обясни, че хлебарниците ще бъдат отворени и ще доставят хляб. По думите му няма да се движи градският транспорт, защото, ако той се движи и магазините са отворени, мярката се обезсмисля.

„Информация за забраната не ни е била предоставена“, категоричен беше кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. „Не знаем кои услуги ще извършваме“, допълни градоначалникът. Той гарантира, че няма да има проблеми в снабдяването със стоки.

В 30-те големи общини живеят около 64 млн. души. или приблизително 80% от жителите на Турция.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама