Светия Синод: Полетът до Тел Авив да не се осъществи, а средства да се дарят за борбата с коронавируса (ВИДЕО)

167

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с патриарх Неофит

Министър-председателят Бойко Борисов проведe среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата. Във фокуса на разговора са необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

На брифинг в МС Ловчанският митрополит Гавриил посочи крайните решения след срещата.

„Братя и сестри, дами и господа, на 30 март имахме извънредно заседание на Светия Синод, където изработихме едно окръжно. Той доказа себе си особено, защото трудни моменти, човек показва какво има вътре в себе си. Благодарни сме на г-н министър-председателя, че се бори с тази пандемия и че спазва традициите на християнска България. Ние сме на трето място отдолу на процент на заболелите в света. Заслугата е на тези, които ръководят България“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

Той каза, че към окръжното на Синода са добавени и две точки.

Едната е, че делегация на Българската Православна Църква няма да пътува с правителствения самолет за Благодатния огън до Тел Авив, а другата е, че на Неделя Вайа (Цветница), няма да се раздават върбови клонки.

„Препоръчваме полетът до Тел Авив да не се осъществи, а предвидените средства да се дарят за борбата с коронавируса“, каза владиката. Благодатният огън тази година ще бъде миналогодишният, който се пази цяла година в храмовете.
„Празникът Вход Господен в Йерусалим, в църквите няма да се раздават върба и цветя“, съобщи той. Ловчанският митрополит отбеляза, че това се прави за първи път в историята на Българската Православна Църква.

„Аз лично не вярвам, че в храма може да се разпространи зараза, но правим всичко, за да не допуснем това. Моята вяра е моя, но правя всичко, за да не се разпространи заразата“, изтъкна митрополит Гавриил.
„Аз съм на 69 години, на мен нищо материално не ми трябва. Благодаря на г-н министър-председателя за грижите, които полага“, допълни той.

„Лично владиците и поповете ще призовават към хората без маски. Заедно с колегите от МВР, на което ще им се разпореди, максимално тактично и внимателно, след като отвън ще се води службата, най-великият празник да можем да го почетем. Аз самият не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите и манастирите и да не нарушават карантината. Варненският владика дядо Йоан каза, че имал 30-40 човека, които ако не отидат в църквата, но… Църквите ще светят, нека си извършват литургиите, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството. Всеки един от владиците пое ангажимент за спазване на хигиената. Те самите ще призовават тези в храма да спазват мерките“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама