Започва масовото тестване на Банско (ВИДЕО)

87

Хиляда ще бъдат изследвани с бързите тестове

Масовото тестване на жители на Банско трябва да започне днес. Първоначално изследвани ще бъдат полицаи, лекари, пожарникари, служители на общината, ски учители и всички, за които се предполага, че са имали близък контакт със заразени, информират от Нова.

„Мисля че беше създадена добра организация, а пациентите се вълнуваха много след вчерашното изказване на премиера Борисов, че ще има организирано масово тестване на населението от града”, каза д-р Георги Кушлев.

„Петимата общопрактикуващи лекари в Банско изготвихме списъци с пациенти от нашата практика, които сме предали на представители на РЗИ и на общинския кризисен щаб. Хората на първа линия са около 400. Останалите 600 теста ще бъдат за пациенти от града. Ние сме посочили тези, които трябва да бъдат изследвани, но по-голямата част са хора, които за изявили желание да бъдат изследвани. До 19 часа вчера тестовете обаче не бяха пристигнали в Банско”, обясни д-р Кушлев.

„Тези хиляда теста не са достатъчни. Ние продължаваме с нашите искания 1⁄3 от населението в Банско да бъде тестувано. Можем да си направим сметка какъв процент са тези 1 000 теста при 9 800 души население на града. На първо време тестуването ще даде някаква информация, но е съвсем недостатъчно”, посочи Мая Стоицова от Граждански инициативен комитет – Банско.

Тестовете ще се извършват в рамките на няколко дни в местната поликлиника. За изследванията ще се спазва точно установен ред, за който ще следят полицейски служители.

Видео: Нова

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама