14-годишно момче наби възрастна жена за жълти стотинки (ВИДЕО)

217

Престъпление извършено буквално за стотинки

Тревожна тенденция! Зачестяват престъпленията, извършени от непълнолетни младежи, а пикът тепърва предстои. След стагнацията заради коронавируса специалистите очакват, че тези посегателства ще се увеличават.

Проследявайки профила на извършителите – те са от социално слаби многодетни семейства, не посещават училище и в повечето случай дори са откровено неграмотни. Следва пореден пример за нагло престъпление, извършено от непълнолетен срещу възрастен човек буквално за стотинки!

Нападателят е само на 14 години. Действал обаче методично като изпечен насилник, информират от Нова.

„Преди около седмица той си я е бил набелязал пострадалата като даже е разговарял веднъж с нея уж като случайно минаващ, като така е разбрал, че тя е самотно живееща“, обясни Десислав Начков – Окръжен прокурор на Враца.

Решил, че има пари и няколко вечери по-късно я нападнал в дома й по тъмно. „Около 21 часа той идва до къщата, прескача оградата и успява да стигне до външната врата“, казва още Начков.

„Той е опитал първо през прозореца. Не е могъл. След това е отишъл на вратата, но тя това не го е усетила. По-скоро е помислила, че минава кола. И там е започнал да тропа и в мига, в който е счупил малкото стъкълце там, тя е чула. То е тропнало и е паднало стъклото“, разказва дъщерята на жертвата Румяна Колева. Пътьом намерил дървен кол. Взел го и влязъл при уплашената жена.

„И е извикал „Дай парите!”. Едновременно с това й е нанесъл удар по тялото с дървения кол и тя пада. След като е паднала, той й нанася още 2 удара с юмрук в лицето и с крак в тялото“, допълва Начков. Взел единственото златно бижу на възрастната жена и продължил да търси пари. Намерил 40 лева, от които 15 били на стотинки, но той прибрал и тях и си тръгнал.

„След това тя е успяла да излезе по някакъв начин. Викала е по двора, ама кой да я чуе по това време?! Всеки се е заключил. Успяла е да отключи портата. Тя е била заключена портата. Показала се на тротоара. В този момент е идвала кола. Хората са я видели“, обясни Румяна. Именно те извикали линейка и спасили премазаната от бой жена.

„Този случай, както и всеки случай, свързан с битовата престъпност се следят стриктно от главния прокуроро и от министъра на вътрешните работи. Ние сме засилили вече контрола в тази сфера. Очакваме дори увеличение на този тип случаи именно свързани с битова престъпност. Следва да отбележа, че е обезпокоително, че напоследък извършителите са непълнолетни лица с нисък социален статус, необразовани, неходещи на училище, което не говори добре изцяло за обществото ни“, каза Радослав Димов – председател на Апелативна прокуратура – София.

Според магистратите нападателят ще получи едва между 3 и 5 години затвор, въпреки, че и сега жената лежи в болница с натъртвания и счупена ръка. „Но следва да имате предвид и че закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е доста стар. Той е от 60-те години на миналия век“, допълва Димов.

Текстовете му не предвиждат толкова тежки престъпления, извърени от невръстни, на каквито ставаме чести свидетели напоследък.

По публикацията работи: Ивайла Андонова


Видео: Нова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама