Очаква ни най-големия спад на въглеродни емисии от Втората световна насам

91

„Не бих се изненадал, ако видим 5-процентен спад (или повече) на въглеродните емисии през тази година – нещо, което не сме виждали от края на Втората световна насам“, казва проф. Роб Джаксън, председател на Global Carbon Project и преподавател Станфордския университет, Калифорния.

1/3 от човечеството е под карантина заради COVID-19. Светът буквално е спрял. Множество фабрики затвориха, а самолетните компании преустановиха полетите си. Хората си стоят по домовете, за да забавят разпространението на заразата.

След като сателитни снимки над Китай и Италия показаха, че нивата на замърсяване са значително по-ниски от преди, учените, изследващи климатичните промени, решиха да проверят какъв ефект би имала пандемията върху околната среда.

Очакванията са отделяният въглерод да намалее с 5% в сравнение с миналата година. Това, въпреки че изглежда малко, е изключително по мащабите си. За сравнение, предишният голям спад е бил в рамките на 1,4% и това се е случило след финансовата криза от 2008 г.

Източник: Обекти.бг

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама