COVID-19 обикаля Италия от ноември, предполагат учени

174

Учени предполагат, че вирусът циркулира в Италия от ноември. Много лекари изследват възможността коронавирусът да се е разпространявал в Италия още от ноември, сега се правят изследвания на случаи от декември със симптоми идентични на Covid – 19

Италианските изследователи разглеждат, дали e по-висок от обичайния брой случаи на тежка пневмония и грип в Ломбардия през последното тримесечие на 2019 г. Това може да е сигнал, че новият коронавирус може да се е разпространил извън Китай по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщава Ройтерс, цитиарна от dnews.bg.

Адриано Декари, епидемиолог и професор по медицинска статистика в Миланския университет, заяви, че е имало „значително“ увеличение на броя на хоспитализирани за пневмония и грип в районите на Милано и Лоди между октомври и декември миналата година.

Той каза за Ройтерс, че не може да даде точни цифри, но „стотици“ хора, повече от обикновено, са били откарани в болница през последните три месеца на 2019 г. в тези райони – два от най-тежко засегнатите градове на Ломбардия – с пневмония и грипоподобни симптоми и някои са починали.

Лекари преглежда болничните записи и други клинични подробности за тези случаи, включително хора, които по-късно са починали у дома си, за да се опитат да разбере дали новата коронавирусна епидемия вече се е разпространила в Италия.

„Искаме да знаем, дали вирусът вече е бил тук, в Италия в края на 2019 г., и – ако да – защо остава неоткрит за сравнително дълъг период, за да можем да имаме по-ясна картина в случай, че трябва да се сблъскаме с втора вълна на епидемията “, каза той.

Световната здравна организация заяви, че новият коронавирус и COVID-19, респираторното заболяване, което причинява, са били неизвестни преди първоначалното съобщение за огнището в Ухан, в централен Китай, през декември.

Декарли каза, че след приключване на изследването му местните здравни власти могат да решат да поискат разрешение за ексхумиране на тела на хора със съмнителни симптоми.

Други експерти обаче поставят под съмнение хипотезата, че новият вирус е циркулирал в Европа преди края на 2019 г.

„Смятам, че е изключително малко вероятно вирусът да е присъствал в Европа преди януари“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, който проследява развиващата се пандемия. Хънтър каза, че ако италианските учени не получат положителни резултати от взетите и съхранявани проби от това време, тогава на предложението не бива да се дава доверие.

Той добави, че предвид това, което знаем, колко е заразен вирусът и съотношението на пациентите, които не показват симптоми в сравнение с тези, които се разболяват, ако това беше така е щяло да има голяма епидемия в Европа много по-рано, ако тези случаите всъщност са били COVID-19 ”.

Италия, която сега има най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в света, регистрира първия си случай на зараза на 21 февруари, макар че някои учени смятат, че вирусът е започнал да се разпространява в страната поне месец по-рано.

Вирусът вече е бил тук през втората половина на януари“, казва Масимо Гали, ръководител на отделението по инфекциозни болести в миланската болница Сако и професор в катедрата по биомедицински и клинични науки в Миланския университет.

Джузепе Ремузи, директор на Института за фармакологични изследвания „Марио Негри“ в Милано, заяви обаче, че някои семейни лекари в Ломбардия са съобщавали необичайни случаи на пневмония в края на миналата година, които сега изглеждат потенциално подозрителни.

Той каза, че сред тези случаи има няколко случая на двустранна пневмония – което означава, че са засегнати и двата дроба – в районите на Gera D’Adda и Crema в края на ноември и декември, с висока температура, кашлица, умора и затруднено дишане.

„Нито един от тези случаи не е документиран като COVID-19, тъй като все още е нямало доказателства за съществуването на COVID-19“, каза той.

Ремузи каза, че ако доказателствата за случаи на COVID-19 в Италия още през ноември се потвърдят, това може да е сигнал, че вирусът е могъл да остане неоткрит с месеци.

Той каза, че някои доклади в научни списания също са накарали други учени да се запитат, дали вирусът може да се е появил в Китай още през октомври.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама