Ще се дава ли по една минимална заплата и на кого

672

Комисия разгледа на второ четене бюджета. Предлага се да се дава по една минимална работа заплата плюс осигуровките на хората, които от 13 март излизат в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса.

Народното събрание проведе заседание на комисията по бюджет и финанси. Депутатите разгледаха на второ четене промените в закона за държавния бюджет за 2020 година.

На заседанието присъства финансовият министър Владислав Горанов. Работната група на комисията не подкрепя предложенията на Корнелия Нинова и група народни представили, каза в началото на заседанието председателят на парламентарната комисия Менда Стоянова.

Защо не предлагате никакъв спад в приходите в държавния бюджет, попита шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.Народният представител Румен Гечев каза от името на вносителите на предложението, че те предлагат помощите да отиват директно при заетите и самонаетите, каквато е политиката на мнозинството европейски държави.

Предлага се да се дава по една минимална работа заплата плюс осигуровките на хората, които от 13 март излизат в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса.

Мерките засягат 420 000 души и са с обща стойност 914 млн. лева, като парите ще са за сметка на разходите за модернизация на армията. Предлага се към общините да се добавят още десет процента към определения сега трансфер.

Причината е загубата на собствени приходи от общините. Вносителите предлагат да се освободят от такса смет и от тротоарно право фирмите, които са засегнати от извънредното положение, както и схема за освобождаване на ДДС за хранителните стоки в търговските обекти.

Йордан Цонев каза, че ДПС предлага парите за осигуровките в помощта, известна като „60 и 40“, да са по същата схема – 60 процента от държавата и 40 процента от фирмата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама