Предпазват ли текстилните маски от коронавирус

423

Предпазват ли ни текстилните маски от COVID-19. На пазара се появиха маски от много и различни материи. Но предпазват ли те от коронаиврус?

Трябва или не да носим маски и доколко ни предпазват те по време на пандемията? Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса COVID-19, от което експертите са направили заключение, че маските са подходящи да ни предпазят от заразата по отношение защитата на дихателните пътища.

Три класа на защита имат маските:
■ маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух
■ маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух
маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух

Заради необходимостта от предпазни средства и тяхната липса на пазара много шивашки фирми се ориентираха към производство на такива изделия. Но има ли гаранция, че текстилните маски ще ни предпазят и от всеки плат ли става надеждна маска, научаваме от btv.

Красимира Йотова е една дама, която активно търси съдействието на различни институции, преди да се убеди, че ще помогне на хората не само с количество, но и с качество. Тя е ръководител на шивашки цех в Мездра, а в момента служителките й шият маски от къщи.

„Започнахме много на бързо. Още на 7-ми ни се обадиха от предприятия в района да ушием маски за служителите им до понеделник. Започнахме с обикновен плат за бельо. Впоследствие, понеже се занимаваме и с производството на хирургично бельо за болници – престилки и чаршафи за операционните, които са с малко по-специфична обработка, имаме познания в тази област, започнахме да правим едни маски от плат, който не пропуска вода“, разкрива Йотова.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама