Проф. Михаил Константинов: Пикът на епидемията ще бъде в следващите 20 дни

250

Пикът на епидемията от COVID-19 в България ще бъде в близките 20 дни, а след това ще затихне.

Това прогнозира проф. Михаил Константинов в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

„Някъде в края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне, тогава може да говорим за край на това, което ни се случва“, заяви проф. Константинов.

По думите му математическите модели се използват за ориентация в процеса – да предскажат как ще се развие той и какъв е резултатът от мерките, които се прилагат. Проф. Константинов заяви, че кривата на настоящото заболяване до голяма степен повтаря предишни епидемии.

„Особеностите около този вирус отдавна са известни и те го правят толкова опасен. Смъртността му е висока, но не най-високата възможна. Проблемът е, че хората много дълго могат да го носят без да проявят симптоми“, обясни математикът.

Той подчерта, че параметрите в България са много добри в сравнение с останалите държави.

„Да кажем, че не всички заразени са хванати. По отношение на смъртността сме 45% по-добре от средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някои много добре развити западни държави“, коментира проф. Константинов.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама