Бивш социален министър с коментар за мярката 60/40

54

В такива моменти трябва се вземат кредити и заеми. Смятам, че ходът на министър Горанов е разумен. Важното е този дълг да се използва за инвестициите, за да се възвърне после пак.

Това заяви пред БТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Припомняме ви, че заради извънредните мерки и последиците за българската икономика, кабинетът предлага на НС да гласува бюджетен дефицит за тази година в размер на 2,9% от БВП, или 3,5 млрд. лв. Кабинетът предлага да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лв.

Причината за актуализацията е очаквано неизпълнение на данъчните и осигурителни приходи за тази година в размер на два милиарда и половина лв., както и неизпълнение на приходите и в Държавното обществено осигуряване в размер на 430 млн. лв., 700 млн. лв. – за Българската банка за развитие за държавно гарантирани заеми за бизнеса, както и 1,4 млрд. лв. за схемата „60 на 40“.

Сред мотивите на поисканата актуализация кабинетът посочва още, че се очаква намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост.

„През годините лошото беше, че няма прозрачност как едни пари са изхарчени за дадени неща. За това се и притесняват специалистите сега“, каза още той.

„Дайте пари за дейност. Дайте парите не на неработещ ресторант, а да може те да изпълнят социален патронаж. Не трябва да се дават пари на неработещи предприятия”, коментира Нейков мярката 60/40.

„Мярката „60/40“ едва ли ще е ефективна“, смята още той.

Иван Нейков смята също, че за микропредприятията с до 9 работници ще е по-лесно от чисто административна гледна точка да пратят хората на трудовата борса и после пак да ги наемат.

„За работодателите е по-лесно да пуснат служителите на борсата“, коментира бившият социален министър.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама