Проверяваме дали сме били в контакт със заразен чрез електронна система

641

Съвсем скоро ще бъде достъпна електронна система, през която хората ще могат да проверяват дали са били в контакт с болен от COVID-19.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на „Здравей, България” по „Нова телевизия“.

Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки, категоричен бе вицепремиерът

„Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен”. И допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Той не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, категоричен бе Дончев. Той поясни, че е възможно да се въведе излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър.

Дончев подчерта, че управляващите опитват всячески да намалят товара на здравната ни система. „Надявам се да удряме отгоре пика на заразата и да даваме повече шанс на учените, които търсят лекарство и ваксина“, каза още вицепремиерът.

Той изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас. „От гледна точка на легла и оборудване мисля, че ще се справим. Това, което би било проблем в тежка ситуация, е липсата на медицински персонал“, смята Дончев.

Той коментира и мярката, според която в продължение на три месеца държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании.

„Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата”, коментира Дончев и добави, че някои малки бизнеси може впоследствие да се рестартират, но за големите това ще е трудно.

Попубликацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама