Българинът знае две и двеста, но забрави откъде идва хлябът

298

Българинът е известен с привързаността си към своя дом. Особено родовия дом. Там където са се раждали деди и пра деди, там където са изживявали последни дни. И всичко това под един покрив. Добро или лошо, всичко се е случвало в старата дядова къща.

Кой е казал: „Моят дом е моята крепост“? В наши дни тези приказки звучат абстрактно. Каква дядова къща, какви пет лева. Нали трябва да се яде. Ето там е проблемът. Забравихме от къде идва храната. Ако днес питаме едно малко дете от къде идва хлябът то ще ни отговори: „от магазина“.

Връщайки се назад, при това не толкова много отдавна, същото такова дете ще знае пътят на хляба и ще го цени. А днес сме свидетели на разхищение на храна. Всеки ден виждаме как в кофите за смет се изхвърля храна и стар хляб. Боже мой, има ли стар хляб? Питайте баба си, кой е измислил попарата.

Все още очакваме в кратки срокове да отмине пандемията. Да си върнем нормалния живот, такъв какъвто го познаваме. Но трябва да си признаем, че искаме или не, ще усетим икономическите последици. Голяма част от хората в България работят „на надник“. Ден за ден. Особено в строителството. НЕ бива да ги обвиняваме, че не са си плащали осигуровки, данъци и прочие. Работят за хляба. Да се приберат с „5 лева в джоба“.

Лошото е, че имаме една черта в характера, която се проявява само, когато сме на върха на емоциите си. Казваме: „Ще му мислим, като дойде злото“. Е, дойде.

Инерцията на живота, пренасищането на пазара, съблазните… промениха съзнанието ни. Нека сега, в моментите, когато имаме повече време за семействата си, да си направим равносметка. И да разкажем на най-малките, от къде идват хлябът и яйцата.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама