Има ли връзка между коронавируса и високосната 2020

127

Учените са категорични, че не съществуват никакви доказателства за подобна зависимост, но религиозни водачи съветват да бъдем смирени и внимателни.

Поверия, свързани с високосните години, се срещат при хора от различни националности и от различни религии. Най-разпространените са тези, че на всеки четири години ни застигат природни бедствия, пише 168 часа.

Твърди се, че по-често изригват вулкани, има земетресения, наводнения или суша. Някои проповедници изтъкват, че това са наказания, изпращани на хората, за да се смирят, да се разкаят за греховете си и да се пречистят.

Според последователи на източни вярвания на всеки четири години приключва кармичен период, затова високосните години се смятат за момент на разплата, на възмездие. Твърди се, че тогава всеки ще получи, каквото е заслужил – добрите ще бъдат възнаградени с добро, но лошите – ще бъдат наказани.

Дори религиозни лица подчертават, че всеки, който не е кръстен, трябва да се покръсти, защото може да бъде застигнат от нещастие именно през такава година. За мнозина това обаче звучи по-скоро като манипулация и възползване от страховете на хората.

Най-крайните поверия са свързани с това, че високосната година е „унищожителка на живота“. Някои твърдят, че именно тогава са най-тежките епидемии и ни сполетяват най-опасните болести. Медицински статистики не доказват такава зависимост, но поверията се разразяват с нова сила след обявяването на пандемията от COVID-19.

Учените обясняват, че един допълнителен ден се вмъква на всеки четири години, защото в противен случай, ако календарната година остане само 365 дни, с течение на времето ще се стигне до огромни несъответствия в датите и реалните сезони. В древността например заради неточността на римския календар се е стигало дори до куриози времето за жътва да се падне през зимата.

С множеството реформи на календара през годините максимално се напасват календарната и тропическата година. Обаче този, макар и само един, допълнителен ден на четири години предизвиква стотици суеверия и вярвания, които се предават от поколение на поколение.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама