Румен Радев: Дългото задържане на ограниченията може да доведе до разрушителни последствия (ВИДЕО)

2176

Президентът Румен Радев излезе с позиция за кризата с COVID-19 и мерките, които взима правителството.

Ето какво смята държавният ни глава:

За българското общество е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот.

Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус.

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление.

На кризата трябва да се реагира не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Днес се срещнах с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация между гражданите и институциите, проследяваща в реално време разпространението на коронавируса и предоставяща информация за установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама