Генерал Мутафчийски: Пикът на коронавируса се очаква около Великден

3446

Пикът на коронавируса вероятнo ще е около Великден според прогнозите.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски в предаването „Лице в лице“.

„Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде“, допълни ген. Мутафчийски.

Този път България изпревари много други страни с мерките, които предприе, и е давана за пример, заяви ген. Мутафчийски.

PSR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването, обясни той. Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. Искането за бързи тестове е в търговски смисъл.

„Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси“, бе категоричен председателят на оперативния щаб.

Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове, каза още началникът на оперативния щаб.

На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: „Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Униформата е работното ми облекло. Един генерал с какво да хори – с пижама. Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка“.

Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: „Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат“.

„Изпреварихме много държави с навременнии адекватни мерки. Те после ни сочиха за пример, това не е моя измислица“, заяви шефът на ВМА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама