Великобритания с безвъзмездна помощ за самоосигуряващите се лица. 80% от месечна им заплата

761

Самооосигуряващите се работници могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ на стойност 80% от средната им месечна печалба, за да им помогнат да се справят с финансовото въздействие на коронавирус, съобщи канцлерът, цитиран от BBC

Парите – до максимум 2500 британски лири на месец – ще бъдат изплащани в еднократна еднократна сума, но няма да започнат да пристигат най-рано в началото на юни.

Риши Сунак каза на самоосигуряващите се: „Не сте забравени“.

Миналата седмица бяха обявени субсидии за заплати в размер на 80% за служителите на заплати. Малко след като канцлерът заговори, че броят на хората във Великобритания, починали с Covid-19 – болестта, причинена от коронавирус, скочи с повече от 100 за ден за първи път. Общият брой сега е 578.

Правителството беше изправено пред критика за това, че не успя да предостави подкрепа на самоосигуряващите се заети лица и работниците на свободна практика в своя предишен огромен пакет от икономически мерки.

Г-н Сунак заяви, че предприетите досега стъпки „вече носят промяна“, но е редно да се продължи по-нататък „в икономическата борба срещу коронавируса“.

Самоосигуряващите се лица ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ на стойност 80% от средната им месечна печалба през последните три години, до 2 500 паунда на месец.
Поне половината от доходите им трябва да дойдат от самостоятелна заетост, регистрирана в подадената през януари данъчна декларация 2018-19 – всеки, който е пропуснал срока за подаване, има четири седмици от сега, за да го направи и все още да се квалифицира.
Схемата е отворена за тези, които печелят под 50 000 британски лири годишно – до 3,8 милиона от 5-те милиона, регистрирани като самостоятелно заети лица.
За разлика от схемата на служителите, самоосигуряващите се могат да продължат да работят, докато получават подкрепа.

Парите, върнати до март, ще пристигнат директно в банковите сметки на хората от Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество кралицата на Великобритания, но не чак до юни.
Безвъзмездните средства ще бъдат облагаеми и ще трябва да бъдат декларирани в данъчните декларации до януари 2022 година.

Схемата не обхваща хора, които едва наскоро са станали самоосигуряващи се заети лица – канцлерът заяви, че те ще трябва да потърсят подкрепа на системата за обезщетения.

Измислянето на работеща схема беше „трудно“, каза той, тъй като те са „многообразно население“ и някои от тях печелят много.

Но като цяло, „справедливият, целенасочен и изпълним“ план би помогнал на 95% от хората, които печелят по-голямата част от доходите си чрез самостоятелна заетост.

„Не сме ви оставили след себе си, всички стоим заедно“, добави той.

Канцлерът в сянка на Лейбър Джон Макдонъл заяви, че се притеснява, че парите ще дойдат „твърде късно за милиони“.

„Хората се нуждаят от подкрепа през следващите дни и две седмици … съществува реален риск, че без подкрепа до юни самоосигуряващите се ще почувстват, че трябва да продължат да работят, излагайки своето собствено и здраве на други хора.“

Схемата за подпомагане на доходите на Coronavirus за самостоятелна заетост е друга изключително многомилиардна подкрепа, отразяваща бруталното икономическо въздействие от спирането, предназначено да поддържа пандемията под контрол.

През последните дни министрите на финансите се опитваха да намалят очакванията, казвайки на депутатите, че е проблематично да се създаде справедлива схема, а схемата за задържане на работниците и служителите ще бъде логистичният приоритет. Правителството иска да създаде схемата за запазване на заетите работни места на първо място. Така че банките ще трябва да разчитат да подкрепят много от тези самостоятелно заети лица с овърдрафти, за да ги преодолеят, докато субсидията постъпи в банковите им сметки след около 10 седмици.

Ужилването в опашката? Канцлерът каза, че вече не може да оправдае, след като нещата се нормализират, че самостоятелно заетите хора ще плащат по-малко данък от наетите.

Припомняме, че в Обединеното кралство вече над 11 600 души са тествани положително за вируса, въпреки че реалният брой случаи вероятно е далеч по-висок.

Очаква се пикът на търсенето на интензивни грижи да настъпи след две-три седмици, но говорейки наред с канцлера на брифинг в четвъртък, заместник-главният медицински директор д-р Джени Харис отказа да даде каквито и да е прогнози.

Тя каза, че Обединеното кралство „едва започва да вижда ухапване в интервенциите – социалното дистанциране – които са били поставени“, но изглежда нещата „започват да се движат в правилната посока“.

Правителството наложи строг контрол върху ежедневието, чиято цел е да забави разпространението на болестта.

По превода работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама