2 нови случая на COVID-19 в България (ВИДЕО)

202

2 са новите регистрирани случаи на COVID-19 в България. Така общият брой на заболелите е 220 души.

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски в рамките на традиционния сутрешен брифинг

Новите положителни проби са установени при пациенти в Пловдив. Става въпрос за 35-годишен мъж и 60-годишна жена.

Те не са контактни лица на други заболели, уточни той. Двамата са настанени в Инфекциозната клиника в града.

По думите му са необходими две отрицателни проби в рамките на 24 часа, за да може да се каже, че даден човек е излекуван от инфекцията. Има един пациент с една отрицателна проба, очаква се днес да излезе втората. Изчистването на вируса не се изчерпва с излекуваните на симптомите, обясни председателят на Националния оперативен щаб. До края на деня общият брой на възстановилите се у нас може да нарасна до петима.

Мутафчийски заяви, че всички 380 болници са изразили каква е готовността им да поемат и лекуват пациенти с COVID-19. Всички лечебни заведения ще докладват това на здравния министър – какви отделения имат, колко броя легла ще разполагат за лекуване на такива случаи.

„Има две тревожни новини. След освобождаването на круизния кораб, след 17 дни от освобождаването му се намира още коронавирус на борда, това показва удивителна устойчивост на вируса. Това налага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дистанция, да има дезинфекция на ръцете, дезинфекция на повърхностите, като начин за предпазване“, добави Мутафчийски.

Астматиците са по-застрашени от коронавируса – те са уязвими толкова, колкото и възрастните с хронични заболявания. Мутафчийски посочи, че не само те, но и онкоболни, диабетици и хора със сърдечносъдови заболявания също са под голям риск.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама