Един човек е заразен от хантавирус в Китай. Каква точно е тази зараза? (ВИДЕО)

8715

Мъж от китайската провинция Юнан беше тестван положително за Хантавирус в понеделник

Той е починал, докато се връщал в провинция Шандонг за работа в наемен автобус, съобщи китайското издание Global Times. 32 други хора са тествани, допълва докладът.

След смъртта му хантавирусът се превърна в тенденция в социалните медии, като хората изпаднаха в паника, че това е друг COVID-19, готов да предизвика нова пандемия. Въпреки това, противно на общоприетото схващане и университетът WhatsApp ни учи за това, нека да проверим реалността за хантавирус.

Какво всъщност е хантавирусът и как се разпространява?

Първо, за разлика от коронавируса, хантавирусът не е въздушен. Хората, които се заразят с хантавирус, обикновено влизат в контакт с гризачи, които пренасят вируса. „Заразяването от гризачи на дома или около него остава основният риск за излагане на хантавирус. Дори и здрави хора са изложени на риск от инфекция с HPS, ако са изложени на вируса “, казва Центърът за контрол и превенция на заболяванията на своя уебсайт.

Въпреки че HPS не може да се предава от човек на човек, той може да бъде сключен, ако някой докосне очите, носа или устата си след докосване на изхвърлената от гризачи, урина или материали за гнездене, се посочва информационен лист на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Сред ранните симптоми на вируса са висока температура, главоболие, мускулни болки, коремна болка, замаяност, втрисане и проблеми с корема, като гадене, повръщане, диария. Около половината от всички пациенти с HPS изпитват тези симптоми.

Късните симптоми включват белите дробове с течност и задух.

По превода работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама