Мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята (ВИДЕО)

1254

Някои от намерените дървени съдове напомнят на древните римски, но видовете останали са неизвестни на учените, пише сръбският вестник „Вечерни новости“

Находката е направена случайно, когато багер, работещ в близката въглищна мина, попада на слой глина заедно с останките на древен кораб. Пристигайки на мястото, археолозите започват разкопки.

Първият намерен кораб е дълъг 15 метра и широк 2,65 метра. До него учените откриват и други, включително издълбани от огромни стволове на дървета и направени от дъски.

Разстоянието от мястото, където са намерени корабите, до сегашния канал на Дунав е 2 километра, докато по-рано не се е знаело, че тук е имало вода. Дебели слоеве от речен пясък, глина и речни черупки обаче доказват обратното.

Както каза пред репортери директорът на парка Viminacium, проф. Миомир Корач, корабите са в този ред, сякаш са акостирали до брега. Според него впечатлението е, че те са били погребани за броени моменти под слой ил и глина, които са ги запазили в продължение на много векове.

В близко бъдеще учените чакат резултатите от радиовъглеродния анализ, за ​​да датират находката. Докато погребенията на древните римляни обикновено се намират на дълбочина около два метра, корабите са били на дълбочина седем метра, се казва в доклада.


По превода работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама