Забраняват износа на предпазни средства и дезинфектанти

111

На извънредно заседание днес на МС, което се проведе чрез видеоконферентна връзка , е приета забраната за износ на предпазни средства, дезинфектанти и техните производни

Без разрешението на министъра на здравеопазването никой няма да има право да изнася извън страната предпазни средства от всякакъв вид, дезинфектанти и всичките им налични производни. Това съобщи днес премиерът на България, Бойко Борисов след края на онлайн заседанието на Министерски съвет.

С Решението Министерският съвет прие най-спешните и необходими към онзи момент мерки, като реакция на разпространението на заболяването COVID 19. Точка 5 от него забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства. Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

На 15 март 2020г. влезе в сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама