Армията ще може да проверява и задържа хора, няма да има танкове по улиците

559

Армията ще има право да проверява лични документи, да спира хора, да ги задържа и да ги предава на полицията, ако се наложи.

Какво ненормално има в това, след като виждаме, че полицията се задъхва. Но не може депутати от БСП да спекулират, че ще излязат танковете, коментира в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментарът му бе по повод критики към новото извънредно законодателство, което дава на армията контролно-охранителни функции.

Армията няма да тръгне с танкове по улиците, както се спекулира.Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише – контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана, заяви Каракачанов.

Ние се борим с вирус, не с външен противник, няма нужда от танкове, добави министърът.

Какво ги притеснява някои от депутатите от БСП. за какви танкове говорят, защо те не дойдоха в петък да носят леглата, които колегите от армията оборудваха за няколко часа в зала „Арена Армеец“, която в рамките на учение бе превърната в полева болница. Бяха подготвени 9 кабинета, направена е цялата логистика – откъде влиза болният, къде го преглеждат, обясни вицепремиерът. Каракачанов съобщи, че такива учения ще има и в Пловдив, Варна и Русе. Градовете са избрани на географски принцип.

Моля опозицията да не се заиграва с подобни теми. Армията е необходима и тя си върши работата. Нали като паднат снеговете, армията отива да помага с военна техника. Обществото да не се притеснява. Не можем да прекрачваме граници, които не са разписвани в закона. Може да помагаме в контрола по пътищата, в контрола върху движението в гетата, да охраняваме обекти. Но не мога да гарантирам, че ако някой тръгне с оръжие срещу военен, той ще му чете вестник, каза Каракачанов.

По повод приетият от депутатите текст, който разрешава на мобилните оператори да следят телефоните дали хората под карантина я спазват Каракачанов коментира, че е мярка, която цели да предпази здравето на останалите граждани от приумиците на някой безотговорен „малоумник“.

Няма да се слушат разговори, а ще се проследява движение. Какво да ги правим иначе младежите, които щъкат насам-натам, попита министърът. Ще се вижда дали от „Люлин“ сте отишли в „Надежда“, даде пример той.

Каракачанов прогнозира, че най-вероятно извънредното положение, обявено засега до 13 април, ще бъде удължено и призова хората към спокойствие.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама