Мутафчийски показа храна годна да издържи 3 месеца при необходимост

272

Днес генерал Мутафчийски на сутрешния брифинг навлезе в темата за доставките на храна, лекарства и основните суровини както и предложенията му към МС, относно транспортните коридори към ЕС

„Щабът се свърза и с фирми, изготвящи готова храна. Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да бъде годна до 3 месеца. Препоръчали сме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн поръчване и доставка на храна по домовете. Трябва да сме готови с решения по този въпрос, с оглед на това, че в някои страни се забрани излизането въобще“, каза още той.

Относно другият акцент, който генерал Мутафчийски засегна, за поддържането на транспортните коридори за доставка на храни в България, посочи: „Икономиката е отворена и се нуждае от постоянен приток на суровини и готови продукти. Има разбиране в ЕС, но не е достатъчно добре коментирано това. Много държави затвориха границите си, но е разрешено преминаването на ТИР-ове. Възниква въпросът шофьорите на ТИР-ове попадат ли под общата концепция за карантиниране на всеки, влизащ в страната. Предлагаме, когато пристигат шофьори, да разтоварят и когато не се предвижда пътуване в близките дни, да се подложат на доброволна карантина. Вторият вариант е при пристигане и нужда от веднага заминаване за друг курс, фирмите да наложат социална изолация на шофьора до заминаването му за следващия курс, ако няма признаци на болест. Третият вариант е, когато пристига чужд ТИР с чужд шофьор, фирмите трябва да осигурят социална изолация и до 12 часа шофьорът да е напуснал страната“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама