Обявиха извънредно положение в България заради COVID 19

2397

Депутатите гласуваха официалното обявяване на извънредно положение в страната заради коронавируса и увеличаващия се брой на заразени

Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще продължи 1 месец – от 13 март до 13 април.

Гласуваха 201 депутати, като предложението беше подкрепено от всичките.

Извънредното положение дава на властите възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Ръководителят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски запозна народните представители с обстановката в момента: „Към този момент, на базата на повече от 1400 лица, тествани за коронавирус в България, са установени 23 случая, само за вчера -16, и един смъртен случай в „Пирогов“. Ситуацията е изключително динамична. Всички държави на Балканския полуостров бавно бележат ръст. Гърция задмина 100, Словения също. В света заболелите за 134 000 души. Италия има над 15 000 случая, 1015 са починалите. В Иран случаите са над 10 000, Северна Корея са 8000. В Европа, особено впечатление и тревога буди последните дни на развитието на епидемията.“

Снощи на късно заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че за да бъде овладяна ситуацията с разпространяващата се инфекция, ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение.

„Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама