Бойко Борисов успокои българите: Бензиностанциите и банките ще работят

473

Промяна в заповедта на здравния министър
Припомняме, че по заповед на здравния министър от днес до 29 март ще работят само хранителни магазини и аптеки, а до 13 април е обявено извънредно положение в България. Причината за извънредното положение е разпространението на коронавируса – в България заболелите вече са 30 души с една жертва – 66-годишна жена.
„Спираме ресторантите, но кетъринга и доставките по домовете не трябва да спират. Те да работят, но със спазването на всички хигиенни норми. Това би облекчило магазините, в които хората днес се струпват да пазаруват. Имаме храна и провизии за две години – дано хората ни повярват. Имаме запаси и огромни количества – нищо не налага закупуването на десетки бутилки олио от страна на домакинствата“, категоричен бе Борисов.

„Заповедта на здравния министър от по-рано днес ще претърпи промени – бензиностанциите ще работят, транспорта също ще е активен. Затварянето на границите създават проблем за вноса и износа – знаете, нашата икономика е отворена, а стоките ни са за износ. Искаме да се направят чисти коридори и гишета за шофьорите с тежкотоварни автомобили“, коментира министър-председателят.
„Затваряме детските градини, училища и университетите. Министър Вълчев ще представи цяла програма за домашно обучение. Ще се подготви цял пакет за децата, които остават вкъщи“, каза още премиерът по мерките за извънредното положение.

„Имаме шанс да се справим с кризата, ако всеки един от нас се води от това, че не трябва да се струпваме. Заповедта на здравния министър иска да спре струпването на хората“, разкри Бойко Борисов.
„Искам да благодаря още веднъж на парламента, които направиха необходимите промени в законите. Наказателната отговорност става много тежка за тези, които не се подчиняват и разпространяват коронавируса – до 5 години затвор и до 10 000 лева санкция“, допълни министър-председателят.
„От този момент имаме и жестомимичен превод, за да може на пресконференциите всички хора да са осведомени. Искам да се обърна към медиите, които да информират гражданите. Възложил съм с вътрешна заповед министрите да стоят по кабинетите си, заседанията няма да са в същия вид. Виждате, тук сме 50-60 души, а единственото средство срещу коронавируса е асоциализацията“, каза още той.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама