Онлайн измама дебне жертви в социалните мрежи (СНИМКА)

1566

В онлайн платформите Viber и WhatsApp циркулира измама под форма на промоция на бранда Adidas

Много потребители са получили съобщения от свои приятели, които им препращат линк с мнима промоция. В съобщението се казва се казва, че марката Adidas празнува рожден ден и по този повод подаря 3000 чифта маратонки, а за да спечели чифт безплатни обувки, потребителят трябва първо да отговори на три въпроса, след което да препрати линка на 20 души във Viber или WhatsApp.

Оказва се, че става въпрос за измама и най-вероятно при кликване на трите въпроса, в смартфона влиза вирус, който отключва всички защити – като например пароли за онлайн банкиране и други приложения, свързани с финансови транзакции, съобщава bTV.

„Когато го отворих, усетих, че има нещо нередно“, разказа потърпевша. След като се осъмнила, тя потърсила информация за промоцията в интернет. Оказало се, че такава няма. Вместо това жената попаднала на десетки статии отпреди 2 години, от които става ясно, че през 2018 г. подобна схема е действала и във Великобритания.

У нас съобщението е стигнало както до лични пощи, така и до служебни имейл адреси на различни фирми у нас. IT отделът на поне една от тях е провел свое разследване на съобщенията и е предупредил останалите служители, че става дума
за измама.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама