Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия

598

Коронавирусът е „пандемия“, заяви Световната здравна организация. 

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че огнището на COVID-19 може официално да бъде обявено за пандемия, класификацията на най-високо ниво, която организацията може да даде, научаваме от independent.

Той изрази тревога за „бездействието“ на страните в отговор на болестта и призова за по-добра реакция на „тревожните нива на разпространение и тежест“ на огнището.

„Пандемията не е дума, която трябва да се използва леко или небрежно. Това е дума, която, ако бъде злоупотребена, може да причини неразумен страх или неоправдано приемане, че борбата е приключила, което води до ненужни страдания и смърт“, каза той.

„Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус.Заразени са над 120 000 души по целия свят в най-малко114 страни.

Д-р Майк Райън каза също на пресконференция, че ситуацията в Иран е „много сериозна“ и агенцията би искала да види повече грижи за болните.

По публикацията работи: Росен Гацин

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама