Медик от Габрово е един от четиримата заразени с коронавирус

241

Четирима българи са заразени с коронавирус. Това съобщи Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет тази сутрин.

Става въпрос за 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен, които са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро, съобщават от kmeta.bg.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София. Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили резултатите.

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

„Тече дезинфекция на самите отделения, няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период“, каза ген. Мутафчийски.

Ето какви мерки препоръчва Министерството на здравеопазването, за да намалим вероятността от заразяване с коронавируса:

– Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди ядене и след тоалетна.

– Избягвайте близък контакт и спазвайте разстояние от минимум 1 метър от болни хора, особено по отношение на такива с кашлица.

– Избягвайте места със струпване на много хора и масови прояви.

– Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете до повърхности на публични места.

– При кихане и кашляне спазвайте добра респираторна хигиена, т. нар. респираторен етикет -закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха – свийте ръката в лакътната става, така че предмишницата ви да покрие носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си.

– При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ.

– Позвънете преди посещение и задължително информирайте медицинските специалисти за пътуване в области и държави със случаи на Ковид-19, продължителност на престоя и евентуални контакти с болни.

– Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете със сапун или друг дезинфектант.

– Избягвайте използването на обществения транспорт и близки контакти с други хора. В случаи, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, от 8.30 до 17 ч., можете да получите информация от лекар-епидемиолог

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама