Коронавирус в България. Започват производство на маски за многократна употреба

161

От утре започва производството на маски за многократна употреба, въпрос на дни е да бъде подсигурено в страната.

Това каза Бисер Шарков, представляващ текстилен производител, занимаващ се с медицински текстил, по време на среща с премиера Бойко Борисов научаваме от Агенция „Фокус“.

Той коментира и медицинската маска за еднократна употреба. „Такива в България в момента едва ли има повече от 100-200 хил. бройки. Те не се произвеждат в Европа почти. Има производител в Турция, който е зает до юли месец. Това е продукт, който трудно можем да намерим“, заяви още Шарков. По думите му този тип маска има два класа според защитата и частиците, които пропуска.

„Вторият тип маски са за индивидуална защита. Те се използват в производтво или там, където се образува плътен прах. Те осигуряват подобна защита. Те осигуряват клас 2 защита“, допълни още Бисер Шарков. Той уточни, че ще предостави около 40 000 бройки количества от тях.

„Другият тип маска е такъв тип, която е за мнокогратна употреба. Тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици и е налична във варианти за деца, жени, хора с малки лица и за мъже, които сме с малко по-големи лица. Това нещо от утре започваме да го произвеждаме“, допълни още Шарков.

По публикацията работи : Росен Гацин

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама