Източнобалканската свиня изчезва от България. Какво месо ядем

136

Древната порода Източнобалканска свиня изчезва от България заради африканската чума. Стопаните едва намират начин да запазят здравите животни.

Преди ден излезе и последната положителна проба за чума в най-голямото контролирано стадо Източнобалканска свиня и така бройката на животните приближава едва 1 000 за цялата страна.

„От миналата година това е абсолютно невъзможно. Нито с продажба на живо месо, нито в двете лицензирани кланици в страната“, добави Радостина Донева от Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня, научаваме от NOVA.

Картината за цялата порода Източнобалканска свиня е още по-мрачна. За малко повече от 10 години от 50 000 свине животните са се редуцирали до 1 000 след навлизането на африканската чума по свинете.

„По-малко от 500 са некастрирани животни, с които може да се възпроизвеждат. Област Варна за момента е областта с най-много оцелели бройки – около 80% от всички. Ситуацията е крайно критична. В Бургас има едно останало контролирано стадо на Селскостопанската академия, в Шумен има едно много малко стадо. Засега има животни във Варна, но не е ясно докога”, посочи Радостина Донева.

Прасетата се развъждат само в три региона на страната – Варна. Бургас и Шумен. Отглеждането им преминава през много трудности. С навлизането на чумата е забранена свободната паша и животните са затворени в оградени пространства. За храненето им стопаните са принудени да използват само фураж. Така всеки стопанин, нагърбил се с породата Източнобалканска свиня вади от себе си средства, за да не допусне изчезването й.

Стопаните също взимат всички възможни мерки срещу заразата и се надяват да ги подмине. Остава надехщата, че късметът и усилията на малкото стопани, отглеждащи източнобалкански свине, ще спасят породата, живяла вече 2 500 години.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама