Любопитно

Какво да сготвим на Тодоровден

Народът нарича утрешния празник Тодоровден или Конски Великден

Отбелязва се с тържествено почитане на коня и бурните български кушии.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“, пише epicenter.bg. Жените размесват и раздават помежду си обредните хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

Ето и примерно меню:

Тодоровска пита с мая

Необходими продукти:
3 яйца
700 г брашно
1 с.л. сол
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
250 мл лимонада
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех.

Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част).

Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък.

Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък.

Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200 и се пече още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.

Тодоровска леща

Необходими продукти:
250-300 г леща
1 глава лук
10 скилидки чесън
1 бр. морков
2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
1-2 бр. домати
1 бр. червена чушка
3-4 с.л. мазнина
стрък целина
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.

Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

 

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Любопитно

„Действал е като агресивен телбод“ – ученият Майкъл Коутс за новооткрити останки на праисторическо същество

Открити са вкаменелости на същество, за което се смята, че е живяло преди динозаврите, информира…

преди 14 часа
  • Любопитно

Бързо, лесно и вкусно – рецепта за кайсиеви кексчета с бадеми и маскарпоне

Как да приготвим кексчета с кайсии, бадеми и маскарпоне? Необходими продукти: 1 бакпулвер 1 ч…

преди 15 часа
  • Крими

Телефонните измами продължават – арестуван е мъж в Пловдив

63-годишен мъж е обвинен в телефонна измама, чрез която е получил 5300 лева от възрастна…

преди 15 часа
  • Крими

Задържан е мъж, откраднал диамантен пръстен в центъра на София

52-годишен мъж е обвинен в кражба на пръстен на стойност 16 200 лева. На 29.06.2024…

преди 16 часа
  • Свят

Разпуска се ислямистката групировка „Джемаа Исламия“

Днес беше обявено разпускането на ислямистката групировка "Джемаа Исламия", обвинявана за смъртоносните бомбени атентати на…

преди 16 часа
  • България

Фармацевти в Добрич излязоха на протест

В област Добрич настана смут. Фармацевти излязоха на протест. Аптеките преустановиха дейност с пациенти в…

преди 16 часа