Пролетната умора настъпва. Какво да не ядем

106

На прага сме на един любим за всички сезон. Пролетта носи слънце, топли дни и радост, но в същото време и умора.

В последно време е много актуално да се говори за „пролетна умора“. Разбира се промените на температурата и слънчевата светлина имат влияние върху организма, но дали не прекаляваме с тази мания, която ни преследва между „есенната депресия и пролетната умора“.

Различни са мненията на специалистите, във връзка с храненето по време на настъпващата пролет. И пак се стига до една вечна тема свързана с имунната система. Предлагаме Ви няколко лесни начина да се опитаме да избегнем пролетната умора.
Съветите на доц. д-р Стефка Петрова за храненето по време на идващата пролет:

1. Зеленчуците и плодовете, особено тези с червен, жълт и тъмно зелен цвят са богати на каротени. Същевременно в по-голяма част от тях има много витамин С. Сега през пролетта ще може да намерите на пазара много полезни зеленчуци – спанак, коприва, лапад, киселец, салати, зелен лук и чесън, магданоз!

2. Кисело мляко. Това е другата храна, която ежедневно трябва да ядем за подкрепа на имунитета и за да сме здрави. Млякото не само съдържа ценни белтъци, но има специално значение поради живите млечни бактерии.

3. Постното месо, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са източници на висококачествени белтъци, а бобовите храни и ядките са растителните продукти, богати на белтъци. Бобовите храни и ядките, освен че са добри източници на белтък, съдържат и нужните за поддържане на имунитета витамин В6, цинк и желязо, научаваме от сайта на Министерството на Здравеопазването.

4. Консумирайте пълнозърнест хляб и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно. Те са богати на минерали и витамини, също и на полезните за здравето растителни влакнини.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама