Мигранти в Турция: Казаха ни, че не можем да влезем в България, тръгваме към Гърция

2022

Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и др. тръгнаха към границите на южната ни съседка с България и Гърция още от ранните часове на днешния ден

Вече има първи опити за проникване в Гърция през сухоземната граница и по вода, докато се появяват информации, че турските власти по един или друг начин спират евентуална вълна към нашата страна,съобщава bTV.

„Казаха ни, че към момента не можем да влезем в България, казаха ни да тръгнем към Гърция“, заяви един от мигрантите.

Друг потвърди: „Казаха, че е забранено (да преминаваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица)“.

До потенциалната нова мигрантска вълна се стигна след ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Там турските войски бяха подложени на въздушни удари от войските на правителството в Дамаск, което е подкрепяно от Русия.

Опасенията са, че може в отговор на сериозните загуби Анкара да предприеме мащабно настъпление, при което е неизбежен сблъсъкът както със силите на Башар ал-Асад, така и с руските им съюзници. Москва изпрати ракетоносни кораби в региона.
В резултат хиляди хора бягат от Идлиб, за да не се окажат под кръстосан огън. В Турция вече има мигранти и самото им присъствие започва да бъде политически въпрос за президента Реджеп Ердоган. Поради тази причина той обяви, че вече не може да изпълнява ангажимента си към европейските страни да опазва външните си граници от желаещи да стигнат до страните от ЕС.

Aгенциите съобщават за засилено придвижване на хора в провинциите Одрин и Чанаккале.

Самата турска операция в Сирия започна с формалната цел да обособи район, в който мигрантите да бъдат разселени. Случайно или не, голяма част от територията, планирана за този проект, беше под контрола на кюрдските бойци, изнесли битката с „Ислямска държава“ на гърба си, но и смятани от Анкара за терористи и сепаратисти.

Гърция  също е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница с Турция, съобщи АНА-МПА, цитирана от epicenter.bg.

Според информацията затварянето на пункта е било решено заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция.

От рано сутринта в Кастаниес има значителни полицейски сили, които се очаква да бъдат подсилени допълнително, за да предотвратят безконтролното влизане на хора на гръцка територия.

Tази сутрин в района на Кастаниес е регистриран инцидент, при който чужди граждани са се опитали да приближат граничната линия в края на граничната ограда, но са били отблъснати от гръцките власти.

В пълна готовност се намира от тази сутрин и гръцката брегова охрана и полицията.

На първо време гръцките власти са усилили патрулите на бреговата охрана, като в момента в източно Егейско море патрулират 5 кораба със 70 души екипаж. В района се намират общо 1300 служители на бреговата охрана и 50 плавателни съда. Помощ им оказват и 12 съда на Фронтекс.

По-рано източник от турското правителство заяви, че Турция няма повече да задържа бежанците, които искат да продължат пътя си от Турция към Европа. Според оценки в Турция има около 4 милиона бежанци от войната в Сирия. В отговор на опасенията от нова мигрантска вълна гръцкото правителство обяви, че засилва максимално охраната на границите си с Турция както по море, така и по суша.

Междувременно, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е провел днес телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи АНА-МПА.

По време на разговора двамата са обсъдили ситуацията в Турция и придвижването на мигранти към гръцката граница. Мицотакис е информирал Меркел за мерките, които предприема гръцкото правителство.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама