Европейската комисия е готова да помогне на България в опазването на границите

88

Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите

Говорител на ЕК отбеляза, че в момента в нашата страна са около 70 граничари от Фронтекс (граничната служба Европейския съюз), съобщава „Канал 3“.

„От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите. България спокойно може да поиска допълнителна помощ“, посочи говорителят. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на нашата страна, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

„Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни“, посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС-Турция за миграцията продължава да действа.

„Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението“, заяви говорителят. По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

 

 

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама