Ген. Мутафчийски: Нямаме доказан случай на коронавирус у нас (ВИДЕО)

112

„Нямаме доказан случай на коронавирус, няма скрито-покрито”

Това заяви шефът на Военномедицинската академия и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънредното заседание на Министерския съвет.

„Има редица суспектни лица, своевременно се изследват”, допълни той.
По думите му при грипна епидемия могат да починат повече хора отколкото е смъртността от коронавируса.

„Искам да помоля хората да не се поддават на паника”, призова и премиерът Борисов.

„Говорят, че крием, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора”, коментира премиерът. Той призова ген. Мутафчийски да казва само истината по темата и призова брифингите за коронавируса да се провеждат в 08:00 ч. и 17:00 ч. всеки ден.

„Нямаме никакво основание нито да се скрие информация, нито да не се каже. Щом го има навсякъде, то ще дойде“, заяви Борисов.

„Изкупуват се хранителни продукти. Създава се истерия. Както с гръцкия ми колега Мицотакис онзи ден си говорихме, в Гърция има 1 000 умрели от друг грип и двама заразени с коронавирус. За единия няма истерия. Доверете се на лекарите и експертите”, призова Борисов.

Отделни сгради се обособяват към „Пирогов“ и „Александровска“, които евентуално да поемат случаи на доказани заболели от опасния коронавирус. Допълнително ще се обособяват отделения в други болнични заведения. На този етап не се уточняват кои.

Отпускат се 77 млн. лева от Фонда за бедствия и аварии, с които да се купят тестове, маски и дезинфектанти, за да се обезпечат медицинските екипи в лабораториите, болниците и по границата.


По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама