На това място на 40 вече си стар

119

Депо в Гана е вторият по големина център за обработка на електронни отпадъци в Западна Африка.

Тежките метали тук навлизат във всичко – въздух, земя, вода и в живота на поне 50 000 бедни хора, живеещи в депото.

Както знаем, Чернобил е отровен град и символ на това, което ще се случи, когато науката се обърка и хората не внимават.

Това депо е вторият по големина център за обработка на електронни отпадъци в Западна Африка. Електронните отпадъци включват всичко, от което хората се отърват след бракуването им – микровълнови фурни, телевизори, хладилници, компютри, съобщава pochivka.blitz.

Отнема много време и усилия тези елементи да бъдат разбити на по-малки парчета и всеки от тях да се рециклира.

Въпреки че не звучи толкова лошо, голяма част от това съоръжение и това, което се случва по време на процеса на рециклиране, допринасят за неговата титла на най-токсичното място в света.

Според доклада Гана ежегодно внася около 215 000 тона консумирана електроника от чужбина, предимно от Западна Европа, генерирайки още 129 000 тона отпадъци годишно.

Основната заплаха за здравето идва от изгарянето на кабелите, за да се извлече медта, която е вътре в тях. Стиропорът често се използва като гориво за възпламеняване на кабели, съдържащи токсични тежки метали като олово.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама