Емоционално видео показва как жена свири на цигулка, докато ѝ правят мозъчна операция (ВИДЕО)

278

Представяме ви едно невероятно видео на жена, която свири на цигулка, докато лекарите оперират мозъка ѝ, за да отстранят тумор.

Хирурзите помолили 53-годишната Дагмар Търнър да свири на цигулката, за да са сигурни, че няма да бъде засегната онази част от мозъка, отговорна за любимото ѝ хоби, пише The Independent, цитиран от obekti.bg.

„Цигулката е моята страст, свиря от десетгодишна възраст. Мисълта, че мога да загубя способността си да свиря, беше съкрушителна, но моят неврохирург, който е и музикант, разбра притесненията ми“, споделя Търнър.

Хирургът, който я оперира, е пианист и също така има и музикално образование.

По време на операцията Дагмар е извадена от упойката и свири на цигулка. По този начин лекарите искат да гарантират, че няма да засегнат нито една ключова област на мозъка, която контролира деликатните движения на ръцете на пациентката.

„Знаехме колко много значи цигулката за Дагмар“, казва нейният неврохирург проф. Ашкан.

„Успяхме да премахнем над 90 процента от тумора… и в същото време запазихме пълната функционалност на лявата ѝ ръка“, добавя той.


Видео: Youtube

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама