Можеха ли да бъдат спасени бащата и синът, изчезнали в Балкана?

598

14 дни след като изчезнаха бащата и сина в Балкана над Калофер телата им бяха открити само на няколко метра от местността „Паниците“, където е бил паркиран и автомобила му.

Откри ги дългогодишният бивш спасител Тодор Мечкарев. Защо спасителните екипи не успяха да открият навреме бащата и сина?

Спасителната операция продължи 4 дни, в акцията участваха над 50 спасители с обучени кучета, доброволци и военни. Въпреки това акцията не даде резултат.

Според Тодор Мечкарев лошото време е затруднило издирването на изгубените. Спасителите са предполагали, че двамата са нагоре в планината, но те са успели да отидат близо до мястото, където е колата им. Приютили са се от бурята на завет и вероятно бялата смърт ги е отнесла.

Били са само на 150 метра от пътя, който води до тяхната кола.

Мечкарев заяви, че в последния ден от издирвателната операция е забелязал в гората светлина по-силна от челник, но е решил, че това са светлини от дрон. Информирал е спасителните екипи, които сметнали, че са други спасители и не са проверили светлините.

По думите на Мечкарев в спасителната операция няма пропуски, защото условията в планината са били много тежки и в района е имало много сняг.

Директорът на планинската спасителна служба Емил Нешев заяви за БНТ, че по време на операцията е направено всичко възможно. Официално акцията е приключила на 9.02, но спасителите са я подновили на 14-и, разчитайки на това, че като се стопи снега, ще има останали следи.

Нешев заяви, че този тип акции са най-трудните в световен мащаб за издирване на изчезнали в планината и то при лоши условия, и оскъдна информация.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама