Божков предлагал работа на проф. Николай Овчаров

70

Решението за отмяна на изложбата ни в Лувъра е правилно. Християнски икони не могат да бъдат изложени в изложба, която е ислямска. Това каза археологът проф. Николай Овчаров в ефира на БТВ.

Той припомни, че османското завоевание унищожава не само държавите, но и тяхното изкуството. „Разрушени са хиляди църкви и манастири. Съсипани са много ръкописи. . Археологът подчерта, че развитието на християнското изкуството по време на робството е силно ограничено, но остава крепител на българския народ. „Християнството е съхранило българския народ по време на Турското робство. Именно затова не е логично да се поставя такава тема на изложбата“, подчерта той.

Проф. Николай Овчаров коментира и казуса с частната колекция на бизнесмена Васил Божков. „Изнасят се само каменните статуи. Златното съкровище е уникално. За него ще се направят специални контейнери, с които ще се изнесат експонатите“.

„Още през 2004 г. президентът Георги Първанов предложи да се амнестират големите частни колекции. В началото на 2005 г. министърът на културата Нина Чилова започна борба с частните колекционери. Аз участвах в екипа, в който подготвяхме новия закон за културното наследство. Аз бях първият, който видя тази уникална изложба. Беше ми предложена работа от самия Божков, но аз отказах. Причината за това бе неяснотата около законността на артефактите“, разкри проф. Овчаров.

Работил по публикацията: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама