Опасен паразит нападна пловдивска детска градина

2433

Първи случай на жиардиаза беше засечен в пловдивска детска градина. Това потвърдиха от регионалната здравна инспекция,информират от Plovdiv24. 

Тази болест на мръсните ръце, причинена от едноклетъчния организъм Giardia lamblia е типична за нашите географски ширини. От здравната инспекция за категорични, че не става въпрос за нещо нетипично за България и няма повод за притеснение.

Заболяването представлява диариина инфекция на тънките черва и засяга 20-30% от хората. За хора, страдащи от СПИН или други имунодефицитни заболявания, жиардиазата може да е смъртоносна. Заразяването с това заболяване става след поглъщане на цисти. Има няколко начина на предаване на заболяването: от човек на човек, с водата или полов контакт.

Симптомите обикновено започват 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Цистите на жиардията са неподвижни и яйцевидни.

При заразяване най-чести симптоми са загуба на апетит и умора. При около 2/3 от заразените заболяването протича асимптомно. Лечението се извършва след потвърждаване на диагнозата (изследване на фецес).

Работил по статията: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама