КПКОНПИ надуши конфликт на интереси при шефа на НЕК

131

Петър Илиев си е предоставил възможност за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на дружеството.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи наличие на конфликт на интереси на директора на НЕК Петър Илиев, съобщава съобщение на Комисията.

Според данните на Антикорупционната комисия той е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на дружеството за изпълнение на бизнес-програмата му. С приемането му се давало възможност да бъдат изплащани допълнителни възнаграждения на служителите на НЕК, включително и за самия него.

На днешното заседание КПКОНПИ образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на лица по смисъла на чл. 6 ал. 1 ЗПКОНПИ, както следва и срещу кмета на Община Ковачевци. Управникът е проверяван по сигнал, че свързани с него лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд „Земеделие“ и са им изплатени субсидии. В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

Производство има и срещу председателя на Общинския съвет в Ковачевци по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“.

От КПКОНПИ трябва да установят имало ли е конфликт на интереси и при председателя на Общински съвет – Мирково. В комисията е пристигнал сигнал, че той е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет.

Двама общински съветници от Общински съвет – Асеновград също влизат в полезрението на КПКОНПИ. Има съмнения, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии, а вторият – за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община;

Директорката на РЗОК – София пък  е проверявана дали е назначила съпруга си като неин служител.

Работил по статията: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама