Какво се случва с делото заради изтичането на данни от НАП

87

Хиляди ЕГН-та, адреси и имейли бяха разпространени незаконно.

Днес тръгва делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн.лв., наложена заради изтичането на личните данни на милиони българи, съобщи NOVA. Приходната агенция обжалва акта на Комисията за защита на личните данни още през септември.

Трима съдии си направиха отвод и сега процесът започва отново. След незаконно разпространените ЕГН-та, адреси, имейли и други лични данни, Комисията постанови, че Агенцията по приходите не е приложила подходящи технически и организационни мерки и така се е стигнало до теча на информация.

Следващото заседание се отлага за началото на май месец. На заседанието днес съдът назначи комплексна експертиза с вещо лице, определено от ректора на ТУ София, като по възможност то трябва да бъде с допуск до класифицирана информация.

Експертизата трябва да установи дали е могло със софтуер или купувайки хардуер НАП да избегне изтичането на данни, включително и с техническо обучение на персонал, както и дали са могли да бъдат предприети мерки за предотвратяване на този нерегламентиран достъп и технически възможни ли са били подобни мерки.

„Експертизата трябва да докаже кога е извършен пробивът, тъй като спорните обстоятелства по делото и към настоящия момент са именно кога е извършен пробивът, от къде е извършен, спрямо коя система е извършен и как е извършен. Тези въпроси към настоящия момент нямат своя отговор”, каза Десислава Лукова, която е главен юристконсул НАП.

Според нея издадено наказателно постановление съдържа съществени процесуални пороци, липсват задължителни реквизити, изискуеми по закон.

„Основните ни съображения за обжалване на санкцията са, че спрямо нас е извършено престъпно деяние, което към настоящия момент продължават процесуално-следствени действия, извършват се проверки от ГДБОП, от ДАНС, продължават действията и на Специализирана прокуратура. Беше извършена проверка от глобалния форум, имахме проверка от анкетна комисия към Народно събрание, към настоящия момент заключението, условно казано, е, че служители на НАП, както и самата агенция като администратор на лични данни нямат вина. Спрямо нас е извършено престъпление”, посочи Лукова. Тя подчерта, че глобата не е платена и не подлежи на заплащане.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама