Черепът като вдъхновение и страст

141

Череп е една от думите, които добиха особена популярност през последната седмица.

Оказва се, че за много хора черепът е хоби, символ и страст, съобщава bTV. Пепи Арбов е един от най-големите колекционери на черепи в България.

Той от години е част от столичната бохема. Изработва бижута и аксесоари, има ателие и галерия в центъра и – дългогодишен интерес към черепите. За последните 12 години е събрал около 1000. Част от тях е намерил, а друга е изработил сам.

„Има една банда, Ролинг Стоунс, която има китарист – Кийт Ричарде, който има пръстен с череп. От там започна моето хоби, да правя черепи“, признава Пепи Арбов.
Пиратският пръстен на Кийт Ричарде го прави идеален кандидат и за участието му в Карибски пирати: където играе баща на Джони Деп. А хобито на Пепи го кара да търси вдъхновение в природата.

„Имам и истински черепи на животни – някои са намерени в гората: други са купени. Гледайки прототипа на истински череп, аз го пренасяме върху материя – първо върху восък, моделира се, и после се прави от метал“, споделя той.

Проучванията показват на българския бижутер, че черепите са вдъхновение за много хора по света.

„Деймиън Хърст направи този череп с брилянтите и го реализира за сто милиона… Още от древен Рим са закичвали с череп войните, това е означавало, че не се страхуваш от смъртта. Пиратите са го ползвали, пиратите са вдъхвали страх и ужас“, посочва още Пепи Арбов.

Най-търсените произведения с черепи в ателието на Пепи са пръстените. Той дори произвежда брачни халки от този вид и казва, че хората, които си ги взимат никога не се разделят.

„Има една фраза на древните римляни – мементо мори, писали са го под всеки череп. И това е – гледайки черепа, виждаш какво остава след теб“, отбелязва още Пепи Арбов.

Той напомня, че черепът е символ и при масоните и тамплиерите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама