18,3 градуса на Антарктида. Най-висока температура в историята

1159

В Антарктида е била регистрирана най-високата температура, откакто се правят такива измервания, като термометърът на аржентинска изследователска станция е отчел 18,3 градуса по Целзий, което е подобряване на предишния рекорд с 0,8 градуса, съобщава „Гардиън“.

Измерването, направено в станция „Есперанса“, която се намира в северния край на полуострова на континента, побеждава предишния рекорд на Антарктида от 17,5 градуса, поставен през март 2015 г.

Полуостровът на Антарктида – зоната, която сочи към Южна Америка – е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята, нагрявайки се с почти 3 градуса през последните 50 години според Световната метеорологична организация. Почти всички ледници в района се топят, пише news.bg.

Измерването на „Есперанса“ подобрява температурния рекорд за континента Антарктида. Рекордът за целия район около Антарктида, т. е. навсякъде на юг от 60 градуса южна ширина, е 19,8 градуса, регистриран на остров Сигни през януари 1982 г.

Проф. Джеймс Ренуик, климатолог от Университета Виктория в Нова Зеландия, е член на специална комисия на Световната метеорологична организация, която е проверила предишни рекорди в Антарктида.

„Отчетената температура е впечатляваща, след като минаха само пет години от поставянето на предишния рекорд и той е почти с един градус по-висок. Това е знак за затоплянето, което се случва там, което е много по-бързо от средното за света. Да има нов рекорд, поставен толкова бързо, е изненадващо, но кой знае колко дълго той ще се задържи? Вероятно изобщо не толкова дълго“, подчерта проф. Джеймс Ренуик.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама