Селски кмет за пример на градските. Ето какво прави той за селото си

246

Новият кмет на Върбовка е успял да спре разпространението на 2кг кокаин, маскирани в кафе, във времето, в което е бил полицай.

Ивелин Розинов станал депутат, но след 10 дни в парламента се отказал заради родния край. Един от най-колоритните местни управници всяка вечер прави обиколки и с личния си автомобил из повереното му населено място, за да пази спокойствието на жителите. Ивелин Розинов се е отказал и от депутатско място на последните парламентарни избори в полза на друг, за остане в родния си край. 57-годишният мъж е сбъднал една от мечтите си – да управлява родното си село, и сега е кмет първи мандат. Той победи „вечния” кмет на най-голямото павликенско село Антон Антонов, който управлява цели 20 години. На предишната надпревара за поста Розинов пак е бил кандидат, но не е успял да пребори Антонов. Сега успява да вземе почти сто гласа повече от него на първи тур и да го измести, информира изданието „Борба“.

Ивелин Розинов твърди, че е от обикновено семейство и родителите му са работили в павликенските предприятия „Заря” и „Унипак”, но баща му не е вече сред живите. Винаги е искал да стане полицай, да носи униформа и да се грижи за хората. Смятал, че в рода му няма служители на МВР, но открил, че вуйчото на баща му е бил дълги години милиционер. Щастливо женен за Стиляна. С нея имат двама близнаци, които си имат свои семейства. Кметът на Върбовка е щастлив дядо на четирима внуци, двама от които се казват Ивелин и Ивелина.

Спипал „Весело кафе“ от Южна Америка

Ивелин е бил 23г. полицай и напуска поради пенсиониране. Да работи в МВР, е била детската му мечта, която той описал в съчинение като ученик във Върбовка. Тетрадката още се пази от учителката му Янка Христова, която дълги години я е показвала на своите следващи ученици. В съчинението си момчето написало, че иска да е полицай, за да лови лошите и да пази добрите хора. После желанието му се сбъднало и станал полицейски инспектор и „момче за всичко” в управлението в Павликени. Напуска през 2012 г.

Най-големият му удар е бил през 1999г, тогава научава, че във Върбовка се пие „Весело кафе“ и една фамилия предлага и на други селяни от него. Инспекторът отговаря за Върбовка, Димча, а последните две години и за Павликени. Като местен човек полицаят отива на проверка за въпросното кафе, което весели по странен начин хората. Оказва се, че 2 кг кафе на зърна са пратени от Южна Америка от сина на жителка на Върбовка. Жената, която вече е към 90-годишна, не знае, че между зърната има и кокаин. Пратката е трябвало да бъде взета от някого, но инспекторът развалил далаверата.

„Този удар е публична тайна, но аз сега мога да говоря за него. Пробваха да прекарат два килограма чист кокаин от Южна Америка. Пратката бе маскирана в кафе на зърна за майката на пласьора. Аз получих информация, че възрастните хора се държат доста неадекватно. Тогава прибрахме това кафе и се оказа, че това е най-чистият кокаин за онова време. Синът изпращач така и не се появил от чужбина и за него не знам нищо и до днес. Хубавото беше, че развалихме бизнеса с дрогата и прибрахме пратката”, разказва днес Ивелин Розинов.

В друг случай той заловил беглец от затвора, който отишъл при познати във Върбовка. Полицаят имал снимка, но другият така и не заподозрял, че сяда на една бира точно с полицай. Двамата се заприказвали пред къщата на Розинов в селото и затворникът бил поканен да изпият по бира. После почерпката приключила с белезници и арест. Беглецът бил изчезнал от затвора в Стара Загора и после бил върнат отново там. Същата година Ивелин Розинов участвал и в залавянето на друг затворник, който се укрил в Дъскот.

С каква награда си тръгва от МВР? Всъщност с никаква и дори е набеден за съучастие в насилие, което е било приписано на брат му Радослав. Този конфликт се точил доста дълго време и приключил без наказания.

„Трябваше да си тръгна от МВР поради пенсиониране, но всъщност на изпроводяк бях набеден, че съм знаел нещо, което май бил извършил брат ми. Накрая истината излезе наяве, а сигналът бе от Антон, моя предшественик. Докато се разбере истината обаче, аз вече бях извън системата. С него въпреки това сега сме добри приятели и си стиснахме ръцете, след като му седнах на стола”, разказва Ивелин Розинов.

На последните парламентарни избори той обаче е бил избран за депутат. Бил такъв около 10 дни и се отказал. Вместо него в Народното събрание останал ген. Симеон Симеонов, с гордост припомня Розинов. По думите му за нашата държава е бил нужен точно този мъж, който разбира от самолети и е бил в тази система като бивш шеф на отбраната и бивш командващ ВВС. Заради това днешният селски кмет му отстъпил мястото си и не съжалил нито миг за това свое решение.

„Аз съм много доволен, че съм „виновникът” този генерал да бъде там, където му е мястото, защото разбира и от външна сигурност. Никой не ме е потупвал по рамото за това, защото мъжките момчета само си стискат ръцете, а ние сме в много добри отношения с генерала и сме добри приятели”, споделя още Ивелин Розинов.

За кметуването си сега той припомня, че са се били спрели на друго лице за управник на Върбовка, но човекът се отказал. След анализ по темата партията предложила Розинов да се кандидатира за кмет на селото, в което живее и сега.

Върбовка има около 70 000лв бюджет за тази година. Селото е с 1700 жители, но реално около 500 са на гурбет в чужбина. Тук има училище и детска градина и Върбовка е най-голямото село в община Павликени.

„Имам една голяма мечта за този мой първи мандат. Във Върбовка да стигне питейната вода, защото селото е пред воден режим. От поне 20 години има проект от два километра да се докара водопровод от Баш бунар, има прекарани тръби. Ще търся приятели и подкрепа за това начинание и искам след четири години това да е факт”, подчертава кметът. Иначе той казва, че пътят до Върбовка е напълно обновен и му казват „магистралата за Върбовка”. Той не знае дали бюджетът за тази година ще стигне за всичките му планове, които, естествено, няма как да се реализират без общинския кмет на Павликени.

„Оказа се, че един селски кмет трябва да се занимава с абсолютно всичко и е бащата и гръбнакът на голямо семейство. Като бивш полицай аз всяка вечер обикалям с колата си из селото, за да следя за безопасността на хората. И като ме питате кой е най-големият ми страх, казвам директно – да не стане тежко криминално престъпление тук. Искам това да не се случи! Трябва да оправдая доверието на хората, с чийто вот бях избран, и на тези, които не са гласували за мен”, казва още Ивелин Розинов.

Той има и други амбиции – да възроди местния футболен тим „Спортист“ и наскоро е насрочил общо събрание за това. Така би продължил едно от хобитата си да играе футбол, което е правил активно до 42-годишна възраст. Има и друго хоби, което споделя с удоволствие – обожава и пее македонски и стари градски песни. На въпроса дали е богат, пък отговоря така – богат с въображение, приятели и колегите в кметството, без които не може…

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама