Съдийска колегия със извънредно заседание днес за съдия Андон Миталов

67

По предложение на Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков ще заседава извъндредно Съдийската колегия днес.

В ИВСС няма стартирала проверка срещу магистрата от Специализирания наказателен съд, тъй като не са констатирали данни за нарушения, информира Проватон.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава извънредно в 11:30 ч. по случая със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, съобщиха от кадровия орган.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви името на съдия Миталов, както и тези на съпругата му и дъщеря му, като посочи, че на магистрата и семейството му се налага забрана за влизане в страната заради “корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”.

Помпео уточни, че това огласяване на името на съдията се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Заседанието на Съдийската колегия е свикано, на основание чл. 33, ал. 1 от ЗСВ, по предложение от членовете на колегията Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков. В сряда, поради засиления обществен интерес от изявлението на държавния секретар на САЩ, от държавното обвинение разпространиха съобщение, че всички въпроси относно случая със съдия Миталов следва да бъдат отнесени до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е и председателстващ Съдийската колегия. От кабинета на Панов обаче запазиха пълно мълчание, като не е ясно дали коментар ще бъде даден от председателя на ВКС и в рамките на извънредното заседание на кадровиците.

Междувременно от Инспектората на ВСС съобщиха, че не са установили нарушения от страна на съдия Миталов по случая, в който той отмени забраната на обвиняемия в шпионаж лидер на движение “Русофили” Николай Малинов да напуска страната и го пусна да отиде в Русия и да получи орден лично от президента Владимир Путин.

ИВСС бе сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на Малунов да напусне пределите на страната.

“По сигнала е извършено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения по чл. 54 ал. 1 т. 2 ЗСВ. В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането”, посочват от Инспектората.

Оттам уточняват още, че ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, като с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка.

Други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително такива съдържащи твърдения за нарушения по глава девета, раздел Iб ЗСВ не са постъпвали в Инспектората.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама