Рядък случай в медицината – мигли на венците (СНИМКИ)

120

Какво е по-лошо от това да намерите косъм в храната си? Може би да откриете, че косми растат вътре в устата ви. Точно това се е случило с млада жена в Италия, която е имала косми, приличащи на мигли, които растели от венците ѝ, пише сайтът „Лайв Сайънс“, позовавайки се на публикация в списание Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology. 

Жената за първи път се обърнала към лекарите относно състоянието си през 2009 г., когато е била на 19 години. По това време тя е била диагностицирана със Синдром на поликистозни яйчници, състояние, причинено от дисбаланс в нивата на половите хормони в организма. Това състояние може да предизвика прекомерен растеж на косми, включително по лицето и тялото.

Тогава космите от венците ѝ са премахнати хирургично и са ѝ предписани противозачатъчни таблетки, които помагат за регулиране на нивата на хормоните. Няколко месеца по-късно няма и следа от нежеланите косми.

Шест години по-късно обаче, когато жената е на 25 години, тя се връща в същата клиника, с нови мигли от венците. Момичето споделило, че е спряло приема на хапчетата. Лекарите установили, че същите косми имало и по брадичката и шията на момичето.

Медиците отново отстранили космите и помолили пациентката да се върне скоро за преглед. Тя обаче дошла чак година по-късно, когато било установено, че от венците ѝ отново растат косми, подобни на мигли, и то още повече от преди. Нежеланите косми отново били отстранени.

Растежът на косата вътре в устата е изключително необичаен.

В медицинската литература са съобщени само пет предишни случая на това събитие, като всичките са били при мъже, посочват авторите.

В този случай авторите предполагат, че растежът на космите във венците е резултат от хормоналните дисбаланси, свързани със Синдрома на поликистозни яйчници. Всъщност те отбелязват, че когато жената е спряла лечението с противозачатъчни таблетки, растежът на косата се е върнал. Това изглежда е първият случай на растеж на косата в устната кухина, свързан със Синдрома на поликистозни яйчници.

За този синдром няма лечение, но все пак хормоналното лечение с противозачатъчни таблетки може да намали симптомите.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама