Директорът на „Брикел“ отрича всички обвинения за боклука (ВИДЕО)

39

„Брикел” не е свързан по никакъв начин с внесения от Италия боклук, задържан във Варна. Това обяви пред Нова телевизия директорът на предприятието Янилин Павлов.

„Брикел” от 24 август 2019 година сам поиска да бъде спряно експерименталното изгаряне на РДФ. И от тогава в „Брикел” не са постъпвали за горене каквито и да било боклуци. Оттам насетне ние не носим никаква отговорност за движението на боклуци”, каза в предаването „Здравей, България” Павлов.

„Ние никога не сме получавали такива боклуци, от тази фирма. Нямахме и разрешение, когато имахме експериментално изгаряне, да получаваме такива боклуци”, подчерта Павлов и добави: „В момента чакаме да се произнесат разследващите органи”.

Той посочи, че когато „Брикел” е имал разрешение за горене на РДФ и биомаса е горял само такива отпадъци и слама. Причината са били цените на квотите за въглеродни емисии.

„Аз не виждам нищо лошо да се гори РДФ и биомаса при така стеклите се цени на въглеродни емисии. Това се прави, за да се оптимизират разходите. Да се запазят работните места на 1300 души”, каза Павлов.

„В цял свят се горят боклуци. Според мен това е по-големият проблем в глобален мащаб, отколкото емисиите. Но аз не виждам къде е проблемът това нещо да се изгори при 1500 градуса в пещите на някои централи. Знаете, в центъра на Виена има такъв завод за изгаряне на боклуци. Не знам защо в България се вдигна толкова голям шум покрай горенето на битов отпадък, който по никакъв начин не е опасен. Ние не сме получавали нищо друго освен сепариран битов отпадък. Шредиран и подготвен за горене в централата”, заяви Павлов.

По думите му, още няма резултати от проверката на прокуратурата и полицията в „Брикел” и „Гълъбово”.

„Вчера бяха иззети документи. Оказахме пълно съдействие на разследващите органи – на прокуратурата, икономическа полиция. Случаят е свързан с контейнерите, които са открити на пристанище Варна”, посочи Павлов.


Видео: Vbox7, Нова телевизия

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама