Глобално затопляне или ледников период?

136

Земята се готви за „слънчев минимум“: период през който Слънцето излъчва по-малко енергия или топлина от обичайното към нашата планета, съобщават National Geographic. 

Учени предупреждават, че в резултат на неактивността на Слънцето Земята може да преживее „мини ледена епоха“, която да доведе до екстремни зими и мразовити студени бури през следващите 30 години.

Според НАСА Слънцето ще достигне най-ниската си активност от 200 години насам през 2020 г. Докато продължава на навлиза във фаза на хибернация Земята ще претърпи изключително студени периоди, които ще доведат до недостиг на храна по целия свят. Средните температури може да паднат (с)до един градус по Целзий за период от около 12 месеца. Това може и да не звучи много, но цял градус спад ще се отрази сериозно на глобалните средни температури.


 

Слънчевите минимуми са част от естествения цикъл на Слънцето и се появяват на всеки единадесет години. Но минимумът през 2020 ще бъде специален. Това е така, защото той маркира началото на по-рядко случващо се събитие известно като Голям соларен минимум при който енергията излъчвана от Слънцето спада повече от обичайното. Той се случва веднъж на всеки 400 години.

Според експерта от Northumbria University Валентина Жаркова, ледените периоди и влажни лета може да продължат до 2053 г., когато слънчевата активност отново ще бъде във възход. Тя казва пред The Sun, че началото на Големия соларен минимум вече се  вижда в Канада и Исландия. „Вероятно ще претърпим големи студове, както вече се случва в Канада, където има температури от -50 градуса по Целзий.“

Последният Голям соларен минимум според материала, е бил т. нар Минимум на Маундер, който трае от 1645 до 1715 г. През този период река Темза и каналите на Амстердам понякога замръзвали – нещо, което днес е доста необичайно. Този студен период вероятно е бил отключен от редица фактори, в това число редица масивни вулканични изригвания. За следващия соларен минимум учените очакват промяна в глобалните температури, причинени от човешката дейност, като покачването на нивата на CO2 в атмосферата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама