Сондата с великата песен „Дельо Хайдутин“ претърпя авария

49

Космическият апарат „Вояджър 2“ е имал технически проблем преди няколко дена, но вече се възстановява и скоро ще възобнови научната си дейност, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от БТА.
„Вояджър 2“ не е направил планираното завъртане на 360 градуса на 25 януари. Тази маневра калибрира инструмента за магнитното поле. Заради неизпълнението й са се задействали няколко софтуерни програми, които използват много енергия. Това е претоварило енергийната система на сондата.
Софтуерът на „Вояджър 2“ е предвиден да се справя с подобни проблеми и защитната система е изключила научните инструменти, за да пести енергия. Инженерите вече са изключили една от високоенергийните програми и работят по включване на научните инструменти.

Миналата есен специалистите потвърдиха, че „Вояджър 2“ е преминал през водородната стена на края на Слънчевата система и вече лети в междузвездно пространство. При последните изчисления сондата беше на 119,7 астрономически единици от Слънцето.

Предшественикът на „Вояджър 2“ – „Вояджър 1“ премина в междузвездното пространство през 2012 г. И двете сонди са изстреляни през 1977 г.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама