Испанският диетолог Елена де ла Фуенте Идалго разказа как да се избегне преждевременното стареене.
„Говорейки за мерки против стареенето, обикновено се фокусираме върху необходимостта от упражнения, но забравяме най-важното – правилната диета, съчетана със здравословни навици. Заедно това забавя окислителния стрес и стареенето на всички клетки в тялото ни“, каза тя.
Идалго съветва основата на храната да бъдат пресни сезонни плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки, пълнозърнести и ферментирали млечни продукти – например кисело мляко или кефир, пише Vesti.bg.
Освен това е необходимо да се остави алкохолът, употребата на който според учените е свързана с намаляване на теломерите – окончанията на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. С всяко клетъчно деление те стават по-къси и когато дължината им стане недостатъчна, клетката умира.
Сред храните, които „състаряват“, диетологът определи пържените картофи и маргарина с много трансмазнини, както и захарта и солта.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама